Mind

Waarom clean skincare beter is.

natuurlijke gezichtsverzorging avocado

Sharing is caring:

Hoe “schoon” zijn jouw skincare producten en welk effect heeft dat op je huid? Veel gezichtsproducten bevatten schadelijke parabenen en chemicaliën, die (op lange termijn) een averechts effect hebben op de gezondheid van je huid. Het resultaat daarvan zijn verstopte poriën, huidirritatie, geaccentueerde rimpels en puistjes in je gezicht. In de zoektocht naar producten die onze huid laten stralen, zijn de natuurlijke ingrediënten die jouw huid stevig en jeugdig kunnen houden voor lange tijd over het hoofd gezien. Door biologische ingrediënten te gebruiken doe je niet alleen je huid een plezier, maar je houdt hiermee ook rekening met het milieu. Om deze redenen wil ik het hebben over de voordelen die biologische producten hebben en waarom je juist deze producten kan kiezen om te gebruiken tijdens je skincare routine. 

Je gezicht heeft een dunne beschermlaag die vatbaar is voor vroegtijdige veroudering door blootstelling aan chemicaliën, met als gevolg droogheid, fijne lijntjes en rimpels. Chemicaliën kunnen de afbraak van collageen verhogen. De afbraak van collageen heeft een negatieve invloed op de elasticiteit van je huid. Daarbij maakt het je huid dof en wordt het huidverouderingsproces versneld. 

Een veel voorkomend probleem is bijvoorbeeld huidirritatie. Dit komt onder andere door de aanwezigheid van chemicaliën en kunstmatige kleur- en geurstoffen in het product. Zelfs wanneer je nooit last hebt gehad van een gevoelige huid, kan deze zich wel ontwikkelen bij het gebruiken van de verkeerde ingrediënten. Als je een gevoelige huid hebt, is de zorg over de manier waarop producten op je huid reageren waarschijnlijk niet vreemd voor je. Bij een meer natuurvriendelijke benadering worden geen kunstmatige stoffen gebruikt. Biologische verzorgingsproducten kunnen een groot voordeel hebben voor mensen met een gevoelige huid. De meeste biologische producten helpen namelijk juist bij het herstellen van de huid. 

Ook als je problemen hebt met een vette of droge huid, is het verstandig om voor huidvriendelijke, natuurlijke producten te kiezen om de huid in balans te brengen en te houden. Natuurlijke producten drogen de huid niet uit zoals synthetische producten dat kunnen doen. Dit komt omdat natuurlijke producten vaak veel meer vocht bevatten dan synthetische producten. Voor mensen met een droge huid is dit belangrijk, maar zeker ook voor mensen met een vette huid. Ook zij moeten hun huid goed vochtig houden. Over huidtypes schrijf ik meer in een hierop volgend blog. 

 

 

Biologische arganolie van Le jardin de sidi B
Biologische arganolie van Le jardin de sidi B

Natuurlijke producten werken op een tegenovergestelde manier. Ze helpen bij het herstellen van je huid en voegen voeding toe. Ingrediënten, zoals bijvoorbeeld vitamine E, kokosolie en diverse bessen zijn enkele van de veel gebruikte componenten die grotendeels worden gebruikt bij de productie van huidvriendelijke, biologische producten. Omdat ze een essentiële bron van voedingsstoffen en antioxidanten zijn, staan deze ingrediënten bekend om hun huidherstellende eigenschappen, waaronder het voorkomen van veroudering van de huid. De organische en mineraalrijke producten brengen en behouden de natuurlijke glans van je huid. 

Kortom, het is geen goed idee om je gezicht bloot te stellen aan producten vol kunstmatige geurstoffen, aluminium en andere giftige chemicaliën. Toch zitten deze stoffen in veel laagdrempelig te verkrijgen verzorgingsproducten verwerkt. Het is zelfs mogelijk dat deze bestanddelen geleidelijk in je bloedbaan terechtkomen en zich zo in jouw lichaam ophopen. Biologische verzorgingsproducten worden gemaakt met behulp van natuurlijke ingrediënten, zonder gifstoffen. De grondstoffen bevatten wilde en biologisch gekweekte ingrediënten, gemaakt van herkenbare origine; denk hierbij bijvoorbeeld aan uit zaden of noten gewonnen oliën. Ze worden op het land verbouwd en bevatten hoge gehaltes antioxidanten en essentiële mineralen die je huid goed kan gebruiken. 

Een grote bijdrage aan het verkrijgen van ingrediënten voor clean skincare, is te vinden in de grond waarop ze verbouwd worden. De planten die voor dit doel worden gebruikt, worden gekweekt in grond die vrij is van chemische meststoffen. Dit maakt ze des te zuiverder en vrij van gifstoffen. Het proces om goede, actieve ingrediënten uit de natuur te winnen is kostbaar. Pas op voor producten die zó goedkoop zijn dat ze de kwaliteit van hun ingrediënten niet kunnen waarborgen. Hoewel synthetische ingrediënten naast dat ze goedkoop ook makkelijk te verkrijgen zijn en op korte termijn vaak mooie resultaten lijken te geven. Dit effect is slechts oppervlakkig. De ingrediënten bieden weinig tot geen voeding voor de huid.

Parfum zit in een groot aantal synthetische producten. Het bestaat meestal uit een mengelmoes van verschillende geurstoffen en heeft een negatieve invloed op elke huid. De stoffen in parfum hebben een irriterend effect op je gezicht en ze verlagen de weerbaarheid ervan, met een vergrote kans op ontstekingen tot gevolg. Ook parfum kan op termijn huidirritatie en gevoeligheid als gevolg hebben. Toen ik dit hoorde klonken parfumvrije producten ineens heel aantrekkelijk. Biologische producten hebben een milde en echte geur en zijn parfumvrij. 

Sommige oliën die in biologische producten aanwezig zijn, worden ook gebruikt voor aromatherapie. Dit heeft bewezen voordelen, zoals verlichting van stress, verbeterde slaapkwaliteit, een betere spijsvertering en verhoogde immuniteit. In plaats van irriterend, zijn deze geuren ontspannend en helend. Daar komt bij dat het gebruik van essentiële oliën niet alleen een manier is om je mentale gezondheid te verbeteren en hoofdpijn of migraine te verlichten, maar oliën, zoals avocado-olie, jojoba-olie, shea boter of rozenbottelolie hebben onder andere ook antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Hallo heerlijke geuren!

Investeren in biologische verzorgingsproducten is een mooie manier om bij te dragen aan een sustainable lifestyle. Anders dan synthetische producten worden biologische producten gemaakt met behulp van ingrediënten die op natuurlijke wijze zijn gewonnen en ze hebben het vermogen om gemakkelijk te ontbinden. Daarbij worden meestal recyclebare verpakkingen gebruikt, ook een pluspunt!

Bij het testen van nieuwe ingrediënten kiezen veel bedrijven ervoor om dierproeven te doen. Dit wordt gedaan om de toxiciteit in het product te beoordelen en om te bepalen hoe het product mogelijk reageert op de menselijke huid. De meeste biologische huidverzorgingsproducten zijn dierproefvrij. Hierdoor voorkom je dat meerdere dieren aan gruwelijke omstandigheden onderworpen worden. Dieren horen namelijk vrij rond te rennen in het wild. Het gebruiken van biologische verzorgingsproducten zorgt voor je gezicht én de planeet. Door de juiste keuze te maken, kan jij jouw steentje bijdragen in het beschermen van het milieu en meehelpen aan een prettige toekomst. 

Mijn onderzoek naar biologische producten heeft ervoor gezorgd dat mijn verzorgingsroutine nu veel schoner en natuurlijker is. De agressieve chemicaliën heb ik vervangen door natuurlijke producten, die antioxiderende eigenschappen en andere positieve voordelen hebben. Er zijn in principe voor elk synthetisch product biologische alternatieven. Het is belangrijk om daar bewust van te zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de toekomst van de aarde. Hoe ik het zie is dat de verfrissende puurheid van de natuur mij helpt bij het verbeteren van de gezondheid van mijn gezicht, zonder dat ik me zorgen hoef te maken op de lange termijn gevolgen voor mijn gezondheid of, die van de natuur.

Ook interessant

Hanna Ta

hanna mindyourface

Mind | Face blogger

Schrijft Skinterest en zelfhulp gerelateerde blogs als meditatief moment van de dag.

Producten
Producten