Mind

Hoe lees je skincare ingrediëntenlijsten?

Vrouw die met haar telefoon een skincare-product forotraffeert.

Sharing is caring:

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik werd zenuwachtig wanneer ik een ingrediëntenlijst stond te checken voor het schap in de winkel. Nu ben ik sowieso geen ster in het onthouden van termen en benamingen, voeg daar een drukke omgeving en de blik van de verkoopmedewerkster aan toe en ik belandde spontaan in een vreemde roes waarin zelfs mijn basisfuncties maar matig konden functioneren. Herken je deze strijd tussen het willen kiezen van de juiste producten en de lastigheid van het lezen van ingrediëntenlijsten? Dan wil je dit stuk echt lezen.

Vaak heb ik het over het kiezen van de juiste ingrediënten en dan bedoel ik zowel de duurzaamheid ervan als dat ze passen bij jouw huidtype en jouw specifieke huidprobleem. Natuurlijk ga ik hier niet alle ingrediënten kunnen benoemen, maar als jij je afvraagt; hoe ontcijfer ik de ingrediëntenlijst? Dan kan ik je een stuk op weg helpen.

De ingrediënten op verpakkingen worden op volgorde van hoeveelheid in de lijst gezet. Dus de bovenste ingrediënten in de lijst zijn het hoogst geconcentreerd. het ingrediënt dat er het meest in zit staat helemaal voorin. Stel je pakt een Arganolie product van het schap en ziet tussen de eerste paar ingrediënten niets staan dat lijkt op Arganolie of Arganolie extract, dan weet je al dat het product hoogstwaarschijnlijk onzin verkoopt. Dat wil niet zeggen dat het product automatisch niet doet wat het claimt te doen, sommige ingrediënten werken nu eenmaal (beter) in lagere doseringen, maar het heeft niet de rijke formulering die het zich voordoet te hebben. Ik heb inmiddels wat trust-issues opgebouwd wanneer het gaat om wat er op verpakkingen vermeld staat. Dit soort marketingtrucjes worden helaas vaker toegepast om een product beter voor te doen dan het is.

Een tweede trucje dat je hierbij kunt toepassen is het zoeken naar het ingrediënt phenoxyethanol, dit is een zeer veelvoorkomend (maar controversieel) chemisch antibacterieel middel. Omdat dit middel vrij heftig is, mag het binnen de EU in een percentage van maximaal 1% gebruikt worden, dit is het percentage waarop het binnen de EU veilig is verklaard. Wanneer je dit ingrediënt tegen komt weet je dus dat alles wat erna komt in een hoeveelheid van minder dan 1% in het product zit. Wanneer het dan gaat om cactusvijgshampoo, kunnen de positieve effecten die cactusvijg heeft op de hoofdhuid, niet in dit product gevonden worden. Persoonlijk ben ik dan al afgeknapt. Trouwens, het geheel vermijden van phenoxyethanol zou misschien nog een beter idee kunnen zijn. Het middel kan op lange termijn allergieën, eczeem of huidgevoeligheid kunnen veroorzaken.

 

 

De bad guys

Alcohol

Dat brengt me bij ingrediënten die je absoluut moet vermijden omdat ze overduidelijk meer na- dan voordelen met zich meebrengen. Voor vele skincarefanaten zijn deze al in meer of mindere mate bekend maar laten we het nog eens benoemen. Te beginnen bij de meest bekende no-go, alcohol. De volgende soorten alcohol zijn altijd een nee.

  • Alcohol denat
  • Ethanol
  • Isopropyl Alcohol
  • Polyvinyl Alcohol

 

(zeker vermijden wanneer ze staan in de eerste 6 ingrediënten van een productlijst, staan ze ver achterin dan kunnen ze meestal weinig kwaad).

Deze vormen van alcohol verhogen celdood in de loop van 48 uur met wel 26%. Daarbij vernietigen ze de stoffen in cellen die je huid verdedigen tegen vrije radicalen en die ontstekingen remmen. Hoe langer de blootstelling plaatsvindt, hoe sneller de aftakeling van de cellen is. Er zijn ook goede vormen van alcohol, deze zal ik verderop benoemen.

Parabenen.

Parabenen zijn een conserveringsmiddelen die er vooral om bekend staan goedkoop te zijn, maar ze komen ook regelmatig voor in meer luxe verzorgingsproducten. Ze voorkomen de groei van bacteriën en schimmels in producten en zorgen ervoor dat deze langer houdbaar zijn.

Uit vele recente onderzoeken is gebleken dat parabenen zich ophopen in je lichaam. In een Brits onderzoek vond men in 19 van de 20 vrouwen opgebouwde parabenenmassa in hun borstweefsel, dit zou een gevaar kunnen vormen omdat dit aanleiding kan zijn van bijvoorbeeld borstkanker. Nogmaals het signaal dat je goed moet weten wat je op je huid smeert omdat deze producten dus ook opgenomen worden in je lichaam. Je huid zal zelf aangeven dat ze dit middel niet zo graag heeft, parabenen veroorzaken bij regelmatig gebruik namelijk huidirritatie en allergische reacties.

Parabenen zijn niet alleen slecht voor de mens, maar ook voor de natuur. Ze worden ervan verdacht schade te berokkenen aan de gezondheid van zeedieren en de parabenen uit zonnebrandproducten hebben met zekerheid negatieve invloed gehad op de koraalriffen.

De meest voorkomende parabenen waar je naar kunt zoeken zijn

  • butylparabeen
  • methylparabeen
  • propylparabeen

Parfum

Ook absoluut vermijden, Parfum. Ik weet dat er mensen zijn die hun skincare zelfs uitkiezen op de lekkere geur, maar dit is echt geen goed idee. Parfum is heel erg irriterend en ontwikkelt allergieën en zelfs eczeem. Omdat de formulering van de parfums niet bekend wordt gemaakt is het onmogelijk te weten in welke mate een parfum irritatie zal vormen aan je huid. Het beste advies is dus, gewoon helemaal skippen. Zelfs met essentiële oliën geparfumeerde producten moet je uitkijken en dit is dus nogal tricky. Er zijn nogal wat geurende essentiële oliën. Sommigen ervan zijn geweldig, anderen zijn zeer irriterend voor de huid. Staan ze echter na de 6 hoofdingrediënten dan vormen essentiële olies vaak geen probleem.

De good guys

Dus tot zo ver de bestanddelen die je absoluut niet wil terugvinden op de ingrediëntenlijst. De lijst met positieve bestanddelen is nog veel langer. Ik zal voor ieder huidtype een aantal ingrediënten opsommen die de conditie van de huid positief beïnvloeden.

Goede alcohol

Waar ik het eerder had over het vermijden van alcohol, zijn er toch uitzonderingen. Heel anders dan de eerder genoemde alcohol zijn de uit olie gewonnen soorten alcohol. Deze breken de huid niet af en hebben zelfs een positieve uitwerking. Deze vormen van alcohol worden in gezichtsverzorgingsproducten gebruikt om vet en water te kunnen mengen en zo een structuur te creëren die licht smeert maar ook de positieve eigenschappen van een olie bevat. Ze voorkomen dat water uit de bovenste huidlaag verdampt omdat ze je huid-eigen lipiden aanvullen. Lipiden zijn vetachtige substanties die het vocht vasthouden en insluiten in de bovenste huidlaag. Ze voorkomen droogheid en scheurtjes in je huid.
Goede alcohol soorten in huidverzorgingsproducten zijn

  • Cetylalcohol
  • Stearylalcohol
  • Cetearyl-alcohol

Het meest geschikt voor:

  • Droge huid
  • Zeer droge huid
  • Gevoelige huid

Producten:

Flow cosmetics – Honey milk reiniger

 

Alpha-Hydroxy Acid’s en Beta Hydroxy Acids’s (AHAs en BHA’s)

Zowel AHA’s als BHA’s hebben als hoofdfunctie exfoliëren, ofwel het verwijderen van dode huidcellen. Het zijn dan ook zuren gewonnen uit natuurlijke producten. Glycolic acid ofwel glycolzuur wordt gewonnen bijvoorbeeld gewonnen uit suikerriet en lactic acid ofwel melkzuur wordt gewonnen uit (zet ms. obvious hat op) melk.

Deze zuren verwijderen dode huidcellen, verbeteren collageen productie, zuiveren de huid, gaan milde acne tegen, gaan rimpels en fijne lijntjes tegen, verminderen pigmentatie en verminderen van zichtbaarheid van je poriën. Alsof dit nog niet genoeg was, zorgen ze er ook nog dat je huid dikker wordt en trekken ze vocht aan in de huid.

Aha’s zijn natuurlijke water-oplosbare zuren en werken voornamelijk aan de oppervlakte van de huid. Het gebruik van SPF bescherming is aan te raden wanneer je producten gebruikt met AHA’s.

De meest voorkomende AHA’s

  • Glycolic acid (glycolzuur)
  • lactic acid. (melkzuur)
  • Tartaric acid (wijsteenzuur)
  • Citric acid (citroenzuur)
  • Malic acid (appelzuur)
  • Mandelic acid (amandelzuur)

Iedere huidsoort zal er baat bij hebben maar deze ingrediënten zijn het meest geschikt voor:

  • Normale huid
  • Droge huid
  • Rijpe huid
  • Pigmentatie
  • Gevoelige huid
Als je een hele droge of gevoelige huid hebt moet je het gebruik ervan opbouwen en afstemmen op de reactie van je huid.

BHA’s zijn vetoplosbare zuren hebben dezelfde eigenschappen als AHA’s maar daarnaast penetreren ze dieper in de huid om naast dode huidcellen aan de oppervlakte ook de poriën diep te reinigen. Ook hierbij is het aan te raden om SPF te gebruiken.

De meest voorkomende BHA is

  • Salicylic acid (salicylzuur)

Het meest geschikt voor:

  • Gecombineerde huid
  • Vette huid
  • Onzuivere huid

Producten:

Flow cosmetics – 2 in 1 Hyaluronzuur masker

 

Flow Cosmetics – Balm to Milk Cleanser

 

Flow cosmetics – Bilberry Moisture Cream

Flow cosmetics – Honey milk reiniger

 

Hyaluronzuur

Dit komt van nature voor in ons lichaam en dit stofje helpt de huid om water vast te houden en voorkomt tevens dat water de huid verlaat. Vocht is wat je huid vol en jeugdig houdt en dit stofje kan wel 1000 keer haar eigen gewicht in vocht vasthouden. Hyaluronzuur is een van de beste ingrediënten die je kunt vinden in bijvoorbeeld moisturizers.

Geschikt voor iedere huid maar extra goed voor:

  • Rijpe huid

Producten:

Flow cosmetics – 2 in 1 Hyaluronzuur masker

Flow cosmetics – Hyaluron & Probiotics Serum

Probiotica

Een legertje voor je huid. Want inderdaad, net zoals de probiotica in bepaalde zuivelproducten, gaat het hier om goede bacteriën die helpen je huid gezond te houden. Op de huid leven miljoenen bacteriën die niet allemaal het beste met je huid voor hebben. Probiotica bacteriën kunnen onzuiverheden verwijderen en gevoelige huid beschermen tegen slechte bacteriën die irritaties veroorzaken.

Geschikt voor:

  • Iedere huidsoort
  • Onzuivere huid
  • Gevoelige huid

Producten:

Flow Cosmetics – Kamille en probiotica toner

 

Flow cosmetics – Hyaluron & Probiotics Serum

Argan olie

Je hebt hier vast en zeker al eens over gehoord omdat er minimale waardes van verwerkt zijn in veel hype producten. Pure Arganolie is een heel ander level van verzorging. Deze olie welke exclusief gewonnen wordt uit de zaden van de argan boom in Marokko, bevat hoge concentraties vitamine E, ferulinezuur (feruic acid), carotenoïden, omega-9 en omega-6 vetzuren.

Deze olie bestrijdt de invloed van vrije radicalen op de huid, bestrijd en voorkomt schade door UV-straling en bevorderd heling van de huid. Ook is het een voedende moisturizer. Deze olie kan gebruikt worden bij het tegengaan van fijne lijntjes en het tegengaan van de vorming van striae.

Het meest geschikt voor

  • Een vette huid
  • Gecombineerde huid
  • Onzuivere huid
  • Ouder wordende huid.

Producten:

Flow cosmetics – Bilberry Moisture Cream

Le Jardin de sidi B – Biologische Arganolie

Sheaboter

Nog zo een welbekende superster. Dit is een 100% plantaardige boter welke gewonnen wordt uit de noten van de shea boom uit de Afrikaanse savanne. Shea boter bevat hoge concentraties vitamine A, Vitamine E en vitamine F. Daarnaast bevat het, het kaneelzuur, een vetzuur wat gematigd helpt bij het bestrijden van vrije radicalen en allantoïne wat het herstellend vermogen van de huid bevorderd.

Geschikt voor:

  • Droge huid
  • Pigmentvlekken
  • Gevoelige huid
  • Fijne lijntjes en rimpels

Producten:

Flow cosmetics – Biologische Sheabutter

Teatree olie

Teatree olie staat vooral bekend om haar antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen en is dan ook erg geschikt om de huid te zuiveren wan onwelkome micro organismen die leven van onzuiverheden in de huid en zo ontstekingen en puistjes veroorzaken. Tea tree kan effectief worden ingezet om acne en puistjes tegen te gaan. Hoewel dit een natuurlijk product is, is het raadzaam om enkel te gebruiken in producten waarvan je de formulering vertrouwd. In hoge concentraties kan het namelijk irritatie en allergieën veroorzaken.

Geschikt voor:

  • Vette huid
  • Onzuivere huid

Producten:

Flow Cosmetics – Zuiverende detox olie

Kamille

Dit ingrediënt is een antioxidant, kalmeert de huid en bevorderd het vochtgehalte van de huid. Net als de interne werking van kamille, kalmeert het ook extern. Het kan worden ongezet om irritatie, roodheid en eczeem tegen te gaan. Dankzij de flavonoiden en phytochemicalien heeft kamille de eigenschap vrije radicalen tegen te gaan en daarmee tekenen van huid veroudering tegen te gaan.

Geschikt voor:

  • Iedere huidsoort
  • Gevoelige huid
  • Onzuivere huid
  • Ouder wordende huid

Producten:

Flow Cosmetics – Kamille en probiotica toner

Binnenkort verschijnt hier een cheat-sheet welke je mee zou kunnen nemen of op kunt slaan om te gebruiken wanneer je op zoek gaat naar skincare producten. Intussen heb ik twee handige links voor je waar jij je skincare producten kunt checken.

https://incidecoder.com/

https://www.cosmeticsinfo.org/

Ook interessant

Hanna Ta

hanna mindyourface

Mind | Face blogger

Schrijft Skinterest en zelfhulp gerelateerde blogs als meditatief moment van de dag.

Producten
Producten